tisdag, maj 23, 2006

Bra programvaror

Just nu kommer det massor av bra programvaror (Open Source, fria eller gratis...) som jag använder. Många finns för flera dator plattformar (Windows, Mac OS X, Linux och Unix). Här är några som jag använder flitigt och kan rekommendera:

OpenOffice (www.openoffice.org) - Office-paket som är ett fullgott alternativ till MS Office.

Nvu (www.nvu.com) - Program för att göra webbsidor, bra alternativ till Dreamweawer men mycket enklare att lära sig för nybörjare.

7-zip (www.7-zip.org) - Program för att packa filer och packa upp filer. Kan hantera vanliga format som zip och rar.

IrfanView (www.irfanview.com) - Program som kan läsa och konvertera de flesta bildformat. Bra alternativ till Photoshop och mycket snabbare och enklare för vanliga arbetsuppgifter.

FileZilla (filezilla.sourceforge.net) - Program för filöverföringar. Kan både ftp och sftp och har en enkelt och tydligt gränssnitt.

MwSnap (www.mirekw.com/winfreeware/mwsnap.html) - Program för att ta bilder av skärmen. Enkelt men kan ställas in på alla möjliga vis för den som verkligen vill. Testa att spara i png-format.

UltraVNC (ultravnc.sourceforge.net) - Program för att fjärrstyra en dator, t.ex. för att hjälpa någon utan att åka dit eller för att komma åt datorn hemma från jobbet. Enkel installation, välj viewer om du vill ansluta till en dator eller server om du vill låta andra ansluta till din dator eller välj båda om du vill ha alla möjligheter till anslutningar.

TrueCrypt (www.truecrypt.org ) - Program för att kryptera filer. Massor med möjligheter och stark kryptering för den som har hemligheter ;-)

Skype (www.skype.com) - Program för röst- och videosamtal över internet. Detta borde alla använda. Man kan även ringa till vanliga telefoner men då kostar det pengar.

Putty (www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty) - Program för att ansluta till datorer med telnet eller ssh.

Daemon tools (www.daemon-tools.cc/dtcc/announcements.php) - Program för att kunna montera iso-filer som en cd-skiva.

Firefox (www.mozilla.com/firefox) - Webbläsare som slår alla andra med hästlängder. Snabb och pålitlig med massor av bra funktioner.

Jag kommer att fylla på listan när jag kommer på fler programvaror. Kom gärna med tips på bra "fria" programvaror som du använder.

1 kommentar:

Anonym sa...

NOTED