söndag, maj 28, 2006

Kalkylbladsuppgift - Ma åk 8

Kalkylbladsuppgift i matematik för åk 8

Tänk dig att...


Det internationella skidförbundet ringer till dig (eftersom de har hört att du är duktig på matematik och kalkylblad) och vill att du ska göra ett kalkylblad som kan beräkna totalpoäng i backhoppning. De nämner ett stort arvode och dessutom bonus om du får det klart snabbt. Du säger att du kan allt om backhoppning (en liten lögn men du tänker att du i alla fall kan ta reda på så mycket som du behöver) och du kommer och visar kalkylbladet i slutet på veckan.

Du börjar med att söka reda på information om backhoppning och då speciellt angående poängberäkning.

Tips: Poängen bestäms av hoppets längd tillsammans med domarnas bedömning av hoppet. Den lägsta och den högsta domarpoängen räknas bort innan summering. Varje backe har ett idealresultat (ungefär som par i golf) och utifrån backen k-punkt ska hoppets längd multipliceras med en faktor.

Länktips:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Backhoppning
http://www.fis-ski.com/data/document/icr-jp04.pdf

När du vet hur poängberäkningen ska gå till (finns det inget enklare sätt kanske du frågar dig, men då skulle de inte beställa ett kalkylblad av dig) skriver du ihop kalkylbladet.

För att kunna kontrollera att ditt kalkylblad räknar rätt hämtar du ner en resultatlista från en gammal tävling och jämför dina beräkningar med de i resultatlistan.

Länktips:
http://www.fis-ski.com/uk/604/610.html?sector=JP&raceid=1987
(Välj att ladda ner "Official Results" som pdf-fil från menyn. Där står alla resultat och k-värdet för backen.)

När allt verkar stämma skickar du ditt kalkylblad per e-post till din gamla mattelärare för kontrollräkning (ja, det är Olof).

Sist men inte minst förbereder du en demonstration av ditt kalkylblad för alla på internationella skidförbundet. Du vill kunna ge exempel på hur man matar in backens k-värde, hoppets längd och domarnas röster och den totala poängen ska sedan beräknas.

Lycka till

Inga kommentarer: