onsdag, maj 24, 2006

SystemRescueCd

En dag hände det som man inte vill ska hända. En kollegas dator vägrade starta. Trots alla vanliga tangenttryckningar gick den inte att få igång. Eftersom min kollega är en strukturerad och ordningssam person hade hon tagit backup men eftersom hon också är arbetssam hade hon hunnit göra en massa arbete sedan senaste backup ;-)

Min räddning blev SystemRescueCd. Det är en "live cd" med linux och en hel del användbara verktyg. Med den lyckades jag starta upp datorn från cd:n. Jag monterade den interna hårddisken med

mount -t ntfs -o utf8 /dev/sda1 / /mnt/pcdisk

Sedan anslöt jag en extern usb-hårddisk och monterade den med

mount -t msdos /dev/sdb1 /mnt/extradisk

Efter det letade jag upp alla mapparna och gjorde ett tar-arkiv som jag lagrade på den externa håddisken

tar -cvvf backupfiler.tar mapp1 mapp2 mapp3 osv

http://www.sysresccd.org/Main_Page

Inga kommentarer: