söndag, januari 14, 2007

Matteuppgift

Två uppgifter av lite olika slag att arbeta med:

Tangram
Du ska prova att lägga ett slags pussel som heter tangram. Det finns i olika svårigheter och jag vill att du gör en lätt, en medium och en svår. Finns det något speciellt sätt att tänka som gör att man kan lösa pusslet lättare? Vad tyckte du om tangram? Skriv vad du kommer fram till som en kommentar i bloggen. Tangram-pussel kan du hitta på sidan: http://www.fwend.com/tangram.htm

Yatzy
Har du spelat yatzy någon gång? Spela en omgång för att lära dig hur man gör eller friska upp minnet. Räkna sedan ut sannolikheten för att få yatzy (alla tärningar lika) en gång under en spelomgång. Redovisa ditt svar som en kommentar i bloggen. Var beredd att redovisa dina beräkningar på nästa lektion. Yatzy kan du spela på sidan:
http://www.famholen.com/yatzy/yatzy.html

Lycka till!

[Någon har rapporterat svårigheter att köra tangram och yatzy vilket kan bero på att Java inte är installerat. Man kan ladda ner Java från denna sida]

28 kommentarer:

vickan sa...

om tangram:
jag tycker att de blir lättare om man placerar in de största eller de som passar bäst på ett ställe först. i början förstod jag inte vad jag skulle göra, men så fort jag gjorde det var det ganska kul.

Olof sa...

Bra jobbat Vickan, du var först. Hur gick det med Yatzy-uppgiften?

Anonym sa...

vi tyckte att tangramet var kul. Vi testade oss fram, för att få fram lösningen. det var lättast att börja me de stora bitarna och sedan se ett mönster. vi gjorde ganska många på varje nivå och klarade de vi gjorde.
// Matilda och Karin

Unknown sa...

Om Tangram:
Jag tycker man ska köra dom större först och sedan försöka nästla in dom mindre... ibland så går det helt åt ******* och då får man bara börja om... om man vill få det rätt tar det en massa tid (på svåraste :D)

Olof sa...

Bra jobbat! Det finns många sidor på nätet om tangram. Hittar ni några andra bra sidor kan ni väl skriva länken som ett inlägg.

Anonym sa...

Tangram:
Försökte jätte länge på den "lätta" nivån, sen kom jag på att man kunde snurra dem. Efter att jag kommit på att man kunde snurra dem gick allt mycket lättare.

Jag håller med Vickan om att man ska sätta du de stora först.

Unknown sa...

Yatzyn e det en bonus eller?! För att det är så många faktorer som väger inn! Tex du kan slå allt från 15-45 gånger... Du kan välja vilka tärningar du vill behålla! Om man räknar på att du bara slår 15 gånger, och alla tärningar sammtidigt! då e chansen till Yatzy just under 1%! Så det ända man gör med att slå fler gånger är ju att öka chansen till Yatzy, Gjenom att du får välja vilka tärningar du vill slå om! Var det det du ville frå fram?

Olof sa...

Nu har ni verkligen kommit igång - följdfrågor och allt! Mera!

Anonym sa...

Tangram-pusslet var ganska lätt, det var inte så stor skillnad mellan de olika svårighetsgraderna. Jag chansade på de flesta och det blev oftast rätt med en gång.//John

Anonym sa...

Tangramen var ganska lätta, men det e ganska kul ju svårare det blir, men som de andra har sagt.. det e enklast att börja med de stora, fast man ska inte haka upp sig för mycket på att platsa de stora bitarna först, utan om det finns fler av de stora bitarna så e det enklare att ta en stor bit och sedan en mindre bit, och sen så löser det sig.. ;)

//Erika

Anonym sa...

vill också bara säga att svaret på hard fanns ju innan man började spelet. löste den innan jag såg svaret men jag ville bara säga det.
jag håller med på andreas fråga. chansen att få yatzy beror ju på.

/Christoffer G

Olof sa...

Christoffer G: Vad beror sannolikheten att få yatzy på för något? Kan du hitta olika alternativ?

Unknown sa...

DEt är enklast att börja med de stora bitarna och de bitarna som är självklara, på vissa ställen kan ju bara en viss bit passa.

Anonym sa...

FÖrst fattade jag inte hur man roterade på tanagramet, men så snart jag läste "instuktionerna" så fattade jag.. :)
Jag skulle placera de större först där de passar bäst liksom, för då ser man hur de andra passar in.
/ Tove

Unknown sa...

Om vi antar att man inte kastar om någon av tärningarna, man kastar en gång och sedan blir det nästa spelares tur.Då borde sannorlikheten vara ((1/6)^5) *6 *15 eftersom vi har 6 olika möjliga utfaff på varje tärning och vi har 5 tärnigar så då får vi 1/6 ^5 för att det ska bli t.ex. 5 ettor men eftersom alla 6 yatsy's är tillåtna så måste vi multiplicera det med 6. Eftersom vi antar att vi inte kastar om enstaka tärnigar så har vi 15 försök på oss att få det.

Anonym sa...

Först fattade jag inte hur man roterade på biten i "Tanagram", Men så snart jag läste instruktionerna så såg jag hur man gjorde och då vart det jue ganska lätt.
Jag tog de största bitarna och de som passar bäst, först! sen såg man ungefär hur det skulle va..
/ Tove :)

Anonym sa...

Jag tycker det är ganska omöjligt att räkna ut yatsy chanserna !!
:) med tanke på att så som många andra även har sagt, så beror det på hur spelaren väljer att göra...
Men om man kan få en Tydligare uppgift där det kanske står hur spelaren skulle göra ?! :)
/Tove

vickan sa...

jag vet inte om jag kan lösa yatzy-uppgiften just nu, ska man väga in att man har tre chanser på sig under varje omgång?

Olof sa...

Tove: Medvetet otydliga uppgifter kan vara utmanade. Räkna på ett sätt och tänk lite på alternativ lösningar.

Anonym sa...

Sannolikheten att få Yatzy på 3 kast tror jag är
6 6
--- * 3 = ---- * 3
6^5 7776

anledningen till detta är att det finns 6 gynsamma fall.
5 ettor, 5 tvåor osv.

Det finns 6 siffror på varje tärning om man tar det ^ antal tärningar så får man antal kombinationer 6^5 = 7776.

3 är för att man får tre kast på sig och då borde chansen öka med gånger tre.

/Christoffer G

Anonym sa...

Tangramet var kul , jag har gjort sådant tidigare. Jag började uppifrån och ner och det funkade bättre än att ta den största biten först.

Jag har aldrig spelat yatzy förut så pappa fick förklara men det var riktigt kul när man fatta lite mer. Att räkna ut sanolikheten var oerhört klurigt, och micro pauser krävdes men jag räknade ut att det var 0,1286 % att få yatzy men när jag sedan var klar så fatta jag inte hur jag hade gjort det men jag har fortfarnde kvar mina anteckningar. Det här var kul
//Cecilia E

Anonym sa...

om tangram:
Från början va d svårt att komma på vad man skulle göra.Men efter en stund löste det sig,och jag kom på att d va lättare att börja me de stora delarna först.

Anonym sa...

Yatzy-uppgisften,var väldigt svår, och har inget svar på den just nu, d beror väll på vad man väljer att göra med tärningarna? //anthonette

Anonym sa...

Det var kul med tangramen å lite klurigt men klurigare med yatzyn men jag jobbar på det.
//Charlott

Anonym sa...

Awmagad .. Gjorde nu klart den har pressat WoW expansionet,
Den var ju hyffsat lätt -_-
Ni n00bs som inte visste hur man rotera bitarna det är sånt man börjar med såklart (skojar) =p
Men man börja ju med större bitarna
sen arbeta man sig bara neråt så gick det snabbt och lätt
// Billy

Anonym sa...

Karin:
Jag har löst yatsyuppgiften och mitt svar är 1/172,8 chans att få yatsy på en spelomgång.
Det tog tid att lösa uppgiften men jag tror att jag hittat rätt svar.

Anonym sa...

Jag täntkte på Yatzy uppgiften .. att man har ju 5 tärningar .. 6 olika möjligheter på varje tärning 3 slag per omgång det så att det skulle bli nåt sånt här.
5*6=30
sen 3*15=45 det är omgångens.
30+45=75 det är för hela matchen
så sannolikheten lär vara 1/75 att få Yatzy

//Billy

Anonym sa...

Tangramet var ganska frustrerande, spec. när man inte visste att man kunde rotera dem... Man ska börja med de största för om man håller på och fixa med de små och sen tar in de stora märker man att de inte får plats, och då får man börja om.
//Isa