torsdag, februari 28, 2008

RSS - ett ovärdeligt verktyg

På ett enkelt sätt kan man väl förklara att webbplatser som du brukar besöka t.ex. för att läsa nyheter (som www.svd.se) visar allt snyggt förpackat för dig med text, bilder, länkar, annonser och allt annat mellan himmel och jord. Ska man läsa många nyheter och dessutom på flera platser (svd.se, aftonbladet.se, dn.se, idg.se, bloggar mm) tar det tid och kraft. Som tur är skickar många webbplatser också ut sina nyheter i komprimerad form, ett format som kallas RSS eller ett som kallas Atom. Vill du läsa mer om RSS hittar du det här. Naturligtvis skickar även denna blogg skickar ut sina inlägg som RSS.

Det finns såklart programvaror som kan hjälpa oss att sammanställa information från RSS, både programvaror som installeras på datorn och programvaror på webben. Min personliga favorit är Google Reader som är den del av de Google-tjänster som man kan få genom att registrera sig på Google. Google Reader är lätt att använda och att ställa in, naturligtvis också gratis. Eftersom den finns på webben kan jag följa det som jag tycker är intressant både på jobbet och hemma.

För att använda Google Reader gör du så här:

Gå till sidan reader.google.com och skapa ett konto (eller logga in om du redan använder Googles tjänster)Lägg till en sida som du vill prenumerera på nyheter från.När du har lagt till prenumerationen dyker din prenumeration upp i listan till vänster och nyheterna dyker upp i listan till höger.Vill du lägga till fler prenumerationer eller dela in dem i mappar för att få bättre översikt går det naturligtvis bra.Ett annat sätt att prenumerera på RSS är när du surfar runt och hittar en intressant sida med en ikon som visar att sidan skickar RSS (eller Atom) information så klickar du på ikonen. Beroende på vad du har för webbläsare händer lite olika saker men om allt fungerar som det ska (och du är inloggad på Google Reader) ska du få en fråga om du vill lägga till prenumerationen i din Google Reader.

Glöm nu inte bort att prenumerera på min blogg (blog.olofandersson.eu) när du lägger upp dina prenumerationer i Google Reader.

Förresten, bilderna till detta inlägg ligger på www.imageshack.us, en lagringstjänst för media. Vi får se hur bra det fungerar. RSS-ikonen kommer från www.feedicons.com.

Inga kommentarer: