torsdag, juni 12, 2008

Avlyssnad?

Den 17/6 är det stor risk att riksdagen röstar igenom en ny lag som ger FRA (försvarets radioanstalt) rätt att avlyssna all kabelburen kommunikation som passerar Sveriges gränser. I praktiken innebär det att allt som vi kommunicerar kommer att avlyssnas.

Några intressanta noteringar...

  • Telia Sonera har redan tagit det säkra före det osäkra och flyttat sina e-postservrar till Finland, för sina finska kunder. (Från idg.se. Artikeln finns här.)
  • FRA har världens 5:e snabbaste superdator. (Jo det är helt sant. Kolla på denna sida). Jag undrar vad den ska användas till. Men med tanke på att Sverige inte har så stor befolkning kan den säkert hålla koll på vad vi alla kommunicerar.
  • Förre SÄPO-chefen, Anders Eriksson, är emot lagförslaget eftersom han anser att lagförslaget "brister svårt vad gäller rättssäkerheten". (Ur DN 2008-06-12. Artikeln finns här.)

Vad kan man dra för slutsats av detta? Jag kommer i alla fall fram till att förslaget kan läggas direkt i papperskorgen och hoppas verkligen att det inte kommer att röstas igenom i riksdagen.

Eftersom frågan är viktig finns det en organisation som arbetar mot förslaget. Läs gärna mer på www.stoppafralagen.nu.

Inga kommentarer: