måndag, januari 12, 2009

Många bäckar små...

Uppdaterad
Enligt en artikel i Aftonbladet så genererar en sökning på Google ett koldioxidutsläpp på 7 gram. Att koka en kopp te ger ett koldioxidutsläpp på 15 gram.

Det är bra att vi börjar förstå att i stort sett alla mänskliga aktiviteter påverkar vår miljö på ett eller annat sätt. Den kunskapen är viktig, men man måste ändå sätta allt i rätt perspektiv och att förenkla allt för mycket kan bli fel.

Om man söker på Google så har man ett syfte med sin sökning. Ofta handlar det om att hitta någon information som man söker. På vilket sätt skulle man kunna skaffa sig den kunskapen på ett mer klimatneutralt sätt? Knappast genom att sätta sig i en bil och åka till biblioteket. Inte heller troligt att man kan göra det genom att prenumerera på en tidskrift som levereras hem till dig varje månad eller för den delen ringa till en kunnig kompis.

En till intressant aspekt är att om man nu avstod från att söka på Google (eller för den delen, höll sig ifrån datorer) för att på så sätt inte bidra till en negativ påverkan på klimatet, vad skulle man då göra istället och vilken klimatpåverkan skulle då denna aktivitet ha. Man kanske skulle ta och koka sig en kopp te istället...

Google har skrivit ett svar på sin blog med anledning av ovanstående. Google hävdar att företaget gör allt för att minska sin miljöpåverkan bland annat genom forskningsinsatser på alternativa energikällor. Google säger också att man har världens mest effektiva datacenters och att en sökning motsvarar 0,2 gram koldioxid, inte 7 gram som andra hävdar. Intressant att veta kan också vara att en sökning förbrukar 0,0003 kWh, vilket motsvarar den energi som människokroppen förbränner på tio sekunder.

Inga kommentarer: