onsdag, mars 03, 2010

Spara filer på nätet

Jag har fått en fråga från en kollega om hur man kan spara filer på nätet, framför allt i syfte att göra en personlig backup. Backup på nätet löser ofta problemet med delning av dokument och ger en möjlighet till samarbete också.

Det finns en hel uppsjö med alternativ och det som jag skriver här kommer att vara inaktuellt redan i eftermiddag eftersom det hela tiden kommer nya och (ofta) bättre tjänster och lösningar. Det finns alternativ som är gratis och alternativ som kostar pengar. Jag kan inte se någon tydlig prestandaskillnad mellan dessa alternativ och riktar därför in mig på det som är gratis.

SkolportalN
I Nacka kommun som jag jobbar i nu finns de en väldigt bra lösning för både personal och elever som kallas SkolportalN. Den bygger på MS Sharepoint och fungerar riktigt bra tillsammans med MS Office-paket (Word, Excel, Outlook mm).

Goggle Docs (eller Google Apps)
Min personliga favorit som jag har skrivit om tidigare är Google Docs som löser problemen med backup-behov genom att flytta allt arbete till programvaror som ligger på nätet. Här finns allt som man är van att hitta i kontorsprogram, förpackat på ett enkelt sätt. Man kan ladda upp dokument i alla format och skapa dokument i alla vanliga format (doc, ods, xls, odt, pdf mm).

DropBox
Om man nu av någon anledning inte vill använda Google Docs ;-) är DropBox mitt val. DropBox är en lagring på nätet men programmets verkliga styrka ligger i att hålla alla mina dokument synkroniserade mellan olika datorer som jag jobbar på. Ett exempel:

Jag sitter på jobbdatorn och arbetar med ett lokalt dokument. När jag kommer hem vill jag ändra något och öppnar dokumentet (med hjälp av DropBox) och gör mina ändringar. När jag kommer tillbaka till jobbet och öppnar dokumentet där finns mina ändringar med. Om jag skulle komma till en dator som inte är min kan jag använda en webbläsare för att komma åt dokumentet.

Rent praktiskt fungerar det så att jag har en "vanlig" mapp på datorn som är kopplad till min DropBox och webben. Programmet DropBox ser till att filerna är synkroniserade på alla ställen. (Om du vill testa DropBox och klickar på någon av länkarna ovan får du 250 MB extra utrymme jämfört om du går direkt till DropBox hemsidan)

box
box har funnits länge och utvecklas ständigt. Främst är detta en lösning för att lagra och dela dokument på nätet men det finns även vissa möjligheter till redigering. En ny funktion är en kraftfull förhandsvisning som klarar väldigt många olika format. Det finns smarta tillägg för att bädda in dokument som jag har gjort här på bloggen till höger.

Wuala
Wuala är en lösning för lagring och delning från hårddisktillverkaren LaCie. Man får ganska mycket utrymme och det är lätt att lägga till sina filer. Man kan nå Wuala via webben eller så kan man ladda ner ett program som gör att man får filerna som en lokal mapp. Wuala har en hög säkerhetsambition (och dessutom ett roligt namn som är lätt att komma ihåg...).

Alla tjänster ovan har sina styrkor och svagheter, dessutom tillkommer funktioner hela tiden. Skapa konton på flera och testa dig fram till den eller de som du tycker passar dina behov bäst.

Inga kommentarer: