lördag, juli 10, 2010

pages and numbers

Apple har ett fantastiskt kontorsprogramspaket kallat iWork. Bra program med de viktigaste funktionerna från Microsoft Office men med mer fokus på layout och att det ett enkelt sätt ska bli riktigt snyggt. Tyvärr har Apple valt ett eget filformat som inte kan läsas av så många andra program. Det är väl någon form av xml men det kan jag inte så mycket om.

Om man vill öppna en fil som heter .pages och inte har en mac så kan man göra på följande sätt (på en dator med Windows eller Linux):

Byt filändelsen till .zip
Öppna upp den komprimerade filen i ett program som kan visa zip-filer t.ex. 7-zip.
Öppna mappen som heter "QuickLook"
Leta upp en fil som heter "Preview.pdf"
Öppna "Preview.pdf" så ser du dokumentet i pdf-format.

Om man vill öppna en fil som heter .numbers och inte har en mac så kan man göra på följande sätt (på en dator med Windows eller Linux), dock med sämre resultat än i det förra exemplet:

Byt filändelsen till .zip
Öppna upp den komprimerade filen i ett program som kan visa zip-filer t.ex. 7-zip.
Öppna mappen som heter "QuickLook"
Leta upp en fil som heter "Thumbnail.jpg"
Öppna "Thumbnail.jpg" så ser du i bästa fall det som du behöver se.


Tyvärr hittar jag inte några bra konverterare som kan göra detta på ett bättre sätt men om du vet om något kan du gärna lägga in en kommentar.

Om jag fick önska så skulle jag vilja att Apple kom med en viewer till Mac, Windows och Linux så att man med gott samvete kunde skicka ut sina pages- och numbers-filer till vem som helst och hänvisa till att det finns en viewer att ladda ner om man nu inte har iWork. En onlinekonverterare skulle också kunna vara en bra funktion. Det är väl bara en tidsfråga innan Google Docs har stöd för iWork-filer.

Inga kommentarer: