onsdag, oktober 20, 2010

Matematiska och kemiska formler på Mac

Jag gillar verkligen Apples kontorsprogram iWork '09. Det är enkelt men ändå kraftfullt. Keynote gör riktigt snygga presentationer, Numbers kombinerar kalkylblad och layout på ett fantastiskt sätt och Pages är verkligen lätt att arbeta med. Dock finns det en sak som jag verkligen saknar och det är ett inbyggt verktyg för att skapa matematiska objekt. Där MS Office har sin Equation Editor och OpenOffice.org har sin Open Office Math (som är det mest lättanvända program som jag har sett) har iWork ingenting.

Tack och lov finns det hjälp att få på annat håll. Om man vill kan man installera LaTex som är ett välutvecklat och helt professionellt verktyg för att skapa avancerade dokument. Nu är det så att jag inte ägnar all tid åt detta utan vill ibland få till några snygga ekvationer eller en snygg kemisk reaktionsformel med några joner och då hittade jag LaTeX Equation Editor från CodeCogs.

Här kan man skapa avancerade matematiska och kemiska uttryck på ett (ganska) enkelt sätt. Sedan får man ladda ner en fil i t.ex. pdf-format och då är det bara att dra och släppa den i sitt dokument.

Någon har naturligtvis tänkt vidare och gjort ett program som du kan installera lokalt i din dator och skriva din ekvation i och sedan trycka på en knapp så ritas formeln upp och skickas till din dator och då kan du bara ta bilden och dra in i dokumentet. Programmet heter Latte och nedladdningslänk finns på samma sida.

Jag kanske glömde säga att allt detta är gratis :-)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du har väl kollat MathType?

Olof sa...

Ja, men det var ju så dyrt ($97). Det borde finnas något som OpenOffice Math till mac som man på ett enkelt sätt använda till iWork.