söndag, juni 12, 2011

Ny mattefundering


Ibland poppar det upp en mattefundering hos mig och det gjorde det idag och här kommer den...

(En mattefundering är något som dyker upp hos mig ibland och som jag tror kan användas i matematikundervisning. Det är en tankegång som kan vidareutvecklas av läraren tillsammans med elever, eller av eleven på egen hand, kanske som en hemuppgift. Det finns oftast inte något "facit" eller "ett rätt svar" som man förväntas komma fram till. Min fundering innehåller sällan tillräckligt mycket information för att lösa uppgiften fullt ut utan man behöver ofta fylla på med egna antaganden eller information, ungefär som matteuppgifter i verkliga livet.)

Den 11 november 2011 kan skrivas 111111 [ÅÅMMDD]. Det är ju lite annorlunda, ett datum som har år, månad och dag lika. Hur många sådana kan man räkna med att man får vara med om under sitt liv? Hur många finns det under ett århundrade? Hur många finns det under ett årtusende?

Det finns andra annorlunda datum t.ex. 10 november 2001 som kan skrivas 011110 [ÅÅMMDD]. Ett ord, en mening eller ett tal som kan läsas lika från båda håll kallas för palindrom. Ett exempel på en mening som är ett palindrom är: "Ni talar bra latin". Datumet 011110 är också ett palindrom. Hur många palindromdatum kan man få vara med om under sitt liv? Hur många finns det under ett århundrade? Hur många finns det under ett årtusende?

Finns det fler lika datum (111111) än palindromdatum (011110)?

Skriv gärna in dina svar som kommentar till detta inlägg.

Bild av counting chest bullets (cc by-nc-sa)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns ju fler format att skriva datum på t ex(ååååmmdd), Då blir ju 20111102 också ett palindromdatum.

lite olika format:
ååååmmdd
ååmmdd
ddmmåå
mmddåå (USA)

Anonym sa...

811118

/Gustaf

Olof sa...

Helt rätt att det finns olika sätt att skriva datum. Dels i Sverige och dels i andra länder. Vilket sätt att skriva datum ger flest palindromdatum?