måndag, december 05, 2011

Fake och lurendrejeri

Igår blev jag utsatt för ett försök till lurendrejeri. Jag skriver om det här för att undvika att någon annan går på det. I korthet var det såhär:

Jag hade ute en annons på en webbplats för att sälja en pryl.

Jag fick svar på min annons av en som kallade sig för Aaron Sharon med e-postadress aasharon101@gmail.com. Personen skrev på engelska och redan här blev jag misstänksam. Varför skulle en person i ett annat land vilja köpa min pryl med tanke på bland annat fraktkostnaden? Dessutom frågade personen inte om några detaljer utan ville köpa utifrån den info som jag hade i annonsen. Jag googlade namnet och e-postadressen utan att få några träffar och hur sannolikt är det?

Personen ville köpa min pryl och ville betala in pengarna mitt PayPal-konto och om jag inte hade ett sådant konto ville han att jag skulle skaffa det.

För att kunna ta emot betalning på PayPal måste personen som ska betala veta e-postadressen. I och med att jag redan hade svarat bedömde jag att det var ok att ge ut min e-postadress.

Efter en liten stund fick jag svar att personen ville att jag skulle sköta om betalningen av frakten om han satte in extra pengar på mitt PayPal-konto. Motiveringen till det var att han inte hade möjlighet att betala frakten eftersom han var på en båt och företaget som skötte om frakten ville ha betalt via Western Union och att han inte kunde göra denna betalning. Någonstans här blev jag säker på att det var en bluff. Jag sa ok till att ordna frakten om han satte in pengar även för det.

Efter en liten stund kom ett nytt mail att han hade betalat in summan för min pryl plus fraktkostnaden plus kostnaden för Western Union-betalningen på mitt PayPal-konto. Han påtalade också att bekräftelsen från PayPal borde ha kommit fram till mig och om jag inte hittade den i den vanliga e-posten så skulle den ligga i min skräppost. Mycket riktigt låg det en bekräftelse från PayPal i min skräppost. När jag tittade på brevet såg det ut som avsändaren var PayPal men vid närmare undersökning visade det sig att avsändaren var delainopumping@gmail.com. E-posten innehöll en massa text och verifikationsnummer för att höja trovärdigheten. Jag fick också ett andra e-postmeddelande som sa ungefär samma sak men också att jag var tvungen att betala pengar vidare för frakten innan pengarna syntes på mitt PayPal-konto. Man försäkrade att pengarna skulle bli tillgängliga så fort jag betalat frakten.

Jag skickade e-posten till PayPal (spoof@paypal.com) och de bekräftade inom ett par minuter att e-posten inte kom från dem.

Pengarna som personen ville att jag skulle överföra via Western Union skulle gå till:
Name : Azeez Tunde
Address :Zhivova 3, Ternopil
Zip Code: 46001
Country: Ukraine
Transaktionsnumret var: 4WR6072127779652U
Jag avslutade mina "affärer" med personen i ett ganska surt formulerat mail :-) Hoppas att någon annan kan undvika problem efter att ha läst detta.

6 kommentarer:

Wiking sa...

From Poland
I just have pleasure with that person.
Thanks for the warning

Johan sa...

Hej Olof.
Har råkat ut för samma sak nu i slutet av januari. Nu ville de köpa min soffa istället. Denna köpare var ifrån England tror jag.
Jag var glad över att få soffan såld, men blev misstänksam när jag fick mer pengar än jag begärt. Kontaktade Western Union och de avrådde mig att fortsätta. När jag meddelade köparen om detta så kunde han inte förstå att jag gjorde så här.
Fick idag ett mail från "paypal" där det stog i klartext. Betala annars så kommer FBI etc. Ringde omedelbart till polisen som sa att jag skulle komma in med all korrespondans och det ska jag göra.
Skickade även ett mail till Paypal, men inget svar ännu.
Men eposten är så i samma stil som paypal har i sina utskick.
Får se hur det går framöver.

Anonym sa...

Eu sou do Brasil e por aqui também recebo essas mensagens de Spam nos anuncios que eu tenho no site www.mercadolivre.com.br Ignoro todos. Abraço.

Unknown sa...

Hej, jag är från Brasilien Marcio, tack vare er kommer jag inte faller för detta bedrägeri, Aron ville köpa min Canon EOS 60D kamera.

Anonym sa...

Thank you !! I'm from Mexico and I also have this problem, he wanted to buy my oven ... not give my information to this person, the name appears with Susan Mary, from Portugal

Anonym sa...

Thank you !! I'm from Mexico and I also have this problem, he wanted to buy my oven ... not give my information to this person, the name appears with Susan Mary, from Portugal