lördag, oktober 28, 2017

Starta Windows Defender efter avinstallation av annat antivirusprogram

Under många år har jag använt Bitdefender på mina datorer men på senare versioner av Windows finns Windows Defender (WD) inbyggt. Eftersom Bitdefender har fungerat bra har jag aldrig bytt till WD men nu var det dags. Tyvärr var det knepigare än jag hade trott att få igång WD, vilket jag efter några sökningar på Google, nu förstår att jag delar med fler. Jag avinstallerade Bitdefender och startade om och då ska WD starta upp automatiskt men det gjorde det inte. Jag försökte få igång det på alla sätt men lyckades bara få igång det under några sekunder och sedan avslutades programmet. Det verkar som att trots att jag avinstallerat Bitdefender så tror Windows att Bitdefender fortfarande finns installerat.

Jag löste det så här:

Starta registereditorn genom att trycka windowsflaggan på tangentbordet + R. I rutan skriver du sedan regedit och klickar på Ok.

För att kunna göra ändringar i registret så behöver du ändra behörighet. Följ denna guide så löser du det.

Sedan är det bara att leta upp de delar som styr vilket virusprogram som ska användas och ändra till rätt värden.

Du ska leta efter det som heter Dator\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows Defender. Där finns det sedan två värden (se bild) som hör till DisableAntiSpyware och DisableAntivirus. De ska ha värdet (0) när du är klar, som på bilden nedan alltså. Dubbelklicka på DisableAntiSpyware och ändra i dialogrutan som kommer upp data från 1 till 0. Klicka Ok. Gör på samma sätt med DisableAntivirus.


Stäng registereditorn och starta om datorn. Efter det fungerade allt bra för mig.

Om det är så att du inte kan gå in och ändra i registret har du fortfarande inte rätt behörighet. Du måste helt enkelt följa guiden ovan.

[How to turn on Windows Defender after uninstalling antivirus software]

Inga kommentarer: